Posts

Resepi Panna Cotta Pandan

Image
Oleh : Iryani Ahmad

Resepi ni saya ambil daripada Chef Brian. Dulu pernah join gathering Chef Brian ni kat Cyberjaya dengan geng masak Kak Farrah Rahim. Pandai dia olah masakan. Masa tu saya makan kek bayam tanpa tepung. Separuh kek saya makan! OK, tanpa buang masa, meh saya share resepi asal Italy ni sebenarnya tau! 

Ni menu merawat pesakit kanser. Siapa kata orang sakit tak boleh makan sedap? Tapi kenalah dengan bahan dan cara memasaknya kan? Menus ni boleh dihidang untuk 4-5 orang.


Resepi Panna Cotta Pandan





Bahan-bahan :

300ml susu
200ml santan
3 sudu besar gula perang
2 helai daun pandan diikat
1 sudu kecil vanila
1 sudu besar gelatin
75gram gula melaka
garam secukup rasa

Cara membuatnya : 

1. Satukan dan panaskan semua bahan kecuali gelatin dan gula merah. Biar menyejuk sedikit supaya rasa pandan dapat diekstrak.

2. Ambil 1/4 cawan campuran tersebut dan campur dengan gelatin. Biarkan gelatin mengembang dan tuang kembali ke dalam campuran asal. Sejukkan dalam bekas plastik kecil dalam peti sejuk…

Resepi Biskut Gluten Free dan Bebas Gula

Image
Ditulis oleh : Iryani Ahmad


Resepi Biskut Gluten Free dan Bebas Gula

Lepas scan bayi pertama kali, nampak ada kantung cyst dan baby pada masa yang sama, saya blur-blur katak macam tu. Tapi, lepas balik ke rumah, suami saya yang gelabah biawak takut sangat apa yang masuk ke dalam mulut mak buyung ni. Mengandung ada cyst dan baby, siapa tak gelabah kan? Saya terpaksa ikut program makanan yang dia aturkan. Makanan pertama yang dipotong belanja bulanan ialah GULA! Mak buyung biasalah nak ngup ngap selalu kan. Maka, tercetuslah idea resepi mudah. sihat dan sedap ni. 




Bahan-bahan :
2 biji telur
1 biji kuning telur
1/4 sudu teh stevia

Campur bersama :
100 gram tepung beras
100 gram kelapa parut kering/ sangai
1 sudu teh garam

Cara membuatnya :
1. Panaskan oven dengan suhu 175 darjah celsius.
2. Pukul telur dan kuning telur hingga mengembang. Masukkan stevia, sedikit demi sedikit campuran tepung dan kelapa parut. Kacau rata tau.
3. Tuang adunan ke dalam bekas acuan yang sudah disapu mentega, bakar selama 3…

Petua Daging Kambing Tak Berbau

Image
Oleh : Iryani Ahmad

Ada lagi lebihan daging korban pada hari raya aidiladha? Ha, dapat daging kambing atau daging lembu? Jika membuat korban, semua mestilah nak daging yang disimpan tidak berbau kan? Petua ni saya baca dari satu buku resepi. Jangan terus memasaknya!

Sebaiknya direndam dengan air basuhan beras untuk setengah jam dan kemudian direbus dengan halia. Air basuhan beras tadi bukan sahaja akan menghilangkan baunya malah akan melembutkan daging. Selamat mencuba ya!

Selain itu, semasa merebus daging biarkan sampai mendidih airnya. Biarkan terus sampai berbuih. Buangkan buih tersebut sedikit demi sedikit sehingga buihnya habis.




Insya-Allah dengan cara ini, anda akan dapat mengurangkan kandungan kolesterol dan bau hamis daging! Em, apa kata cuba dulu kambing perap dari Mamasab Bakeri ni. Sedaaap!!!

****************************************************************



KAMBING PERAP BERAPI by Mamasab Bakery πŸ˜
.
πŸ‘‰πŸ» Hanya perlu grill sekejap saja
πŸ‘‰πŸ» Dah boleh makan daging yang lembut dan berj…

Kenapa Tuduh Kambing Tinggi Kolesterol? Baca Dulu Ni...

Image
Oleh : Iryani Ahmad


Kenapa Tuduh Kambing Tinggi Kolesterol? Baca Dulu Ni...

Selalu kan dengar sebelum ini tentang daging kambing banyak kolesterol? Selain itu, daging kambing sering dianggap punca kepada penyakit tekanan darah tinggi. Kasihan pada kambing yang langsung tak bersalah tu.

Hakikatnya bukan seperti itu. Hasil kajian yang dijalankan menyatakan bahawa lemak tepu pada daging kambing lebih rendah dibandingkan dengan lemak tepu pada daging ayam atau lembu. Menurut kajian, peratus lemak antara kambing, ayam dan lembu iaitu macamni :

25% pada ayam
14% pada lembu

dan hanya 9.2% sahaja terdapat pada kambing. Daging kambing langsung tidak membahayakan kesihatan sekiranya cara memasaknya dilakukan dengan kaedah yang lebih sihat.




Apabila hendak memasak daging kambing, lemak yang terdapat pada daging kambing seharusnya dibuang. Selain itu, penambahan perencah sos perap BBQ keluaran Mamasab Bakeri juga sangat elok kerana mengandungi 19 rempah diraja terpilih.




Rempah berfungsi sebagai an…

Jadi Partner Mamasab Bakeri

Image
Alhamdulillah..
Just nak share. Saya Yani terpilih menjadi salah seorang dari bisnes Partner dalam#mamasabwarriorunder mamasab bakery academy. Teruja sgt saya.. Boleh join satu bisnes FNB yg paling laju grow di Malaysia sampai dapat award The best growing fnb business award dari NONA Pencapaian #mamasabwarrior sgt luar biasa.. Walaupun bisnes partner je.. Ada yg kurang 6 bulan dah capai sale 1 juta Kawan2.. Doakan saya ye Boleh hubungi saya untuk tahu lebih lanjut tentang products owesome#mamasabbakery Sekarang Kek Mamasab boleh COD di kawasan utara iaitu Kedah dan Perlis tau. Penghantaran ke rumah pada setiap minggu. Call atau wasap je kat nombor ni 01121870144 atau  klik sini www.wasap.my/601121870144/mamasab klik sini www.wasap.my/601121870144/mamasab klik sini www.wasap.my/601121870144/mamasab Boleh jadi sebahagian Dr#mamasabloverstauπŸ₯°πŸ₯°